Krediden Cayma Hakkı Nedir?

Krediden cayma Tüketici Kanunu gereği alınmış olan kredi ürünlerinin alımından süresi içerisinde vazgeçilmesidir.

TÜYO: Krediden cayarken en baştan imzalattıkları sigorta ve masrafların da önemli kısmının geri alınabilmesi hukuken gerekmektedir. Ancak uygulamada çoğu banka bunları da isteyip cayma hakkınızı kullandırıyor. Bu da caymayı zorlaştırıyor ve hatta bazen imkansız hale getiriyor. Ancak böylesi bir durmda sonradan hakkınızı arayabileceğinizi ifade etmek gerek.

Kredi gerek bireylerin gerekse de kurumların ihtiyaca göre faiz karşılığında borç alınması olarak tanımlanabilir. Fakat kredi çekerken bilinmesi gereken önemli noktalar yer almaktadır. Bu noktalardan bir tanesi ise krediden cayma hakkı nedir sorusudur. Kredi çekenlerin aklında yer alan krediden cayma hakkı nedir sorusunun cevabını açıklamak oldukça basittir.

Krediden Cayma Süresi

Eğer ki başvurmuş olduğunuz kredi onaylandıysa ve sizler sözleşmeyi imzaladıysanız, bu krediden cayma hakkınız yer almaktadır. Fakat bu hak için sizlere sunulan ilk kural, imzadan sonra 14 gün içerisinde yer almaktadır. Eğer ki 15. gün caymak isterseniz bu mümkün olmayacaktır. Tüketiciye vazgeçebilmesi için sunulan cayma hakkı, herhangi bir cayma sonucunda masraf ödeme gibi bir durum gerektirmemektedir.

Aldığınız Krediyi Faiziyle İade Ediyorsunuz

Eğer ki cayma hakkı talebinde bulunduysanız, başvurunuzdan 30 gün içerisinde bankadan almış olduğunuz parayı faizi ile beraber bankaya teslim etmeniz gerekmektedir. Eğer ki cayma hakkınızın süresi dolduysa ve sizler krediyi yine de iptal etmek istiyorsanız, kredi borcunuzdan kalan tüm tutarı hesaplayıp bankaya ödeyerek kredinizi kapatabilirsiniz. Fakat böyle bir durumda hesabınızı erken kapadığınız için bir ceza sizlere uygulanacaktır.

Biliyorum çok saçma bir şey ama banka da size güvenerek kar beklentisi içerisine girmekte ve bu beklenti ile yatırımlar yapmakta, başkaca kişilere nakit sağlamaktadır. Eğer siz bankanın bu planlarını bozarsanız bunun bir karşılığı olacaktır elbette. Fakat 15 günlük süresi geçse dahi tüm faiz oranını değil de sadece cezai şartta yer alan miktarı ödeyerek bu sözleşmeyi sonlandırmanız mümkün olabilir. Bunun için bankanızla en başta yapmış olduğunuz anlaşmanın içeriği büyük önem arz ediyor. Eğer bu türden bir şart kararlaştırılmadıysa da tüketici hakem heyetinde veya hukuk mahkemelerinde dava açarak hakkınızı arayabilirsiniz.

14 Gün Süreniz Bulunuyor

Krediden caymak istediğinize tam olarak karar verdiyseniz 14 gün içerisinde gerekli kuruma yazılı bir dilekçe iletmeniz gerekmektedir. Bu dilekçeyi açık bir dille, neden vazgeçmek istediğinizi belirtecek şekilde yazmaya özen göstermelisiniz. Aynı zamanda dilekçenin altına isminizi, soy isminizi ve birde imzanızı atmayı unutmamalısınız. Bununla birlikte dilekçenizi bankaya teslim ederken yazılı olan bir belge isteyebilirsiniz. (Dilekçenin banka tarafından teslim alındığına dair bir yazı) Çünkü bazı bankalar 14 gün sonra sizler tarafından herhangi bir cayma talebinin kendilerine ulaşmadığını dile getirmektedirler. Fakat sizler ellerinizde yer alan bu belgeler ile bunu kanıtlama imkanını kendinize sağlamış olursunuz.

Sizlere tavsiyem cayma dilekçenizi gönderdiğinize dair bir delil olması adına bankanın yetkilisinden görüldü alınız. Yani bankadaki 1-2 yetkili çalışanın kendi el yazısıyla yazmış olduğu ismi, soy ismi ve de imzası vermiş olduğunuz dilekçenizin fotokopisinde yer alsın. Bu sizi ciddi hukuki risklerden ve de banka tarafından alt edilmekten kurtarır.

Krediden cayma durumunuz değerlendikten sonra geçerli şartlar altında onaylanır ve borcunuzun tamamı banka tarafından kapatılır. Bu esnada bazı bankalar sizden cayma bedeli talep edebilirler. Bu durumda faizi hariç hesaplanan bazı miktarlar bankaya ödenmek zorundadır. Bu yüzden dolayı bankaya kredi talebinde bulunmadan önce cayma bedeli olup olmadığı öğrenilmelidir. BÖYLE BİR BEDEL VAR İSE HUKUKA UYGUN OLMAYABİLİR. Zira Tüketici Kanunu’nda 14 günlük süre içerisinde herhangi bir cezai şart, cayma hakkı olmaksızın vazgeçme imkanı tanınmıştır.  Çünkü çoğu banka bununla ilgili herhangi bir bildirimi karşı tarafa sorulmadığı sürece sunmamaktadır.

SON NOT: Eğer bu cayma bedeli fahiş ise buna ilişkin dava da açabilirsiniz. Sonuçta sözleşmenin taraflarından birisi apaçık şekilde dezavantajlı ise dava hakkı her zaman doğacaktır.

Yorum yapın

Krediler