İşsizlik Maaşı Nasıl Alınır? İşsizlik Maaşının Şartları Ne?

Çalışan Sigortalı kişilerin haklarını korumak amacıyla çıkartılan yasalardan birisi, hatta en önemlileri arasında işsiz kalan kişilerin  iş bulana kadar hayatlarını devam ettirmeye yetecek kadar paranın aylık olarak işsizlik maaşı adıyla işçilere ödenmesi oldu. Fakat işsizlik maaşı almanın şartları da bulunuyor ki, sizlere işsizlik maaşının nasıl alındığını açıklayalım.

BİLGİ: Gelecekte o kadar çok işsiz türeyece ki devletler artık bu maaşı veremez hale gelecek. Bilmem farkında mısınız ama bilişim devrimi tüm dünyada işsizliği gün geçtikçe arttırıyor. El emeği göz nuru işler beş para etmez hale geliyor. Hal böyle olunca da insan emeğinin değeri düşüyor. Makineler ve otomasyonlar insanı resmen gereksiz bir hale getiriyor. Sistem işte tam bu noktada tıkandığı için devletlerin de bu otomasyon ve sistem sahibi kartellerden “bir araya gelerekfahiş vergi almaktan başka çaresi kalmıyor. Çünkü aksi halde insanoğlu tüm üretim kaynakları bir avuç tekel tarafından zapt edilmiş ve hiçbir gücü olmayan kalabalık, işsiz ve fakir yığınlara dönüşecektir. Bu senaryo birçoklarına distopya gibi gelebilir ama maalesef gerçeğin ve her gün yaşanmakta olanın ta kendisi…

2006 yılında çıkarılan Genel Sağlık Sigortasında belirtilen “Gelir vergisinden muaf olan fakat esnaf odalarına kayıtlı olanlarda dahil olmak üzere zamanlı çalışanlar işsizlik sigortası kapsamına alındı. Bu kapsamda kişilerin maaşlarından yüzde 1, işverenden yüzde 2 olmak üzere toplam yüzde 3 oranında kesilen işsizlik sigortası primleri çalışan kişinin geleceğe yatırımı haline geldi diyebiliriz.

İşsizlik Maaşından Yararlanma Şartları

Öncelikli şart kişinin kendi isteği dışında işsiz kalması, işsiz kalmasından önceki son 120 gün prim ödemiş olması, son üç yıl içerisinde toplamda en az 600 gün prim ödemiş olması ve işsiz kalmasından itibaren ilk 30 gün içinde İş-Kur kuruluşuna şahsen işsiz kaldığına ve maaş yatırılması talebi ile başvurması gerekiyor.

İşkur başvuruları elektronik ortamlarda da alınabiliyor. Fakat kişi işsiz kalmasından sonra 30 gün içinde başvurmaması halinde kişinin hakkı kaybolmasa da geciktiği süredeki alması gereken ödeme tutarı düşülerek kişiye ödeniyor.

Ne Kadar Süre İle İşsizlik Maaşı Alırım?

İşsiz kalan kişinin çalıştığı süre ve yatırdığı işsizlik sigortası primi kişinin alacağı işsizlik maaşını ve süresini belirliyor. 600 gün çalışanlar 180 gün ( 6 Ay), 900 gün çalışanlar 240 gün (8 Ay), 1080 gün çalışanlar ve prim ödeyenler ise 300 gün (10 ay) boyunca işsizlik maaşı almaya hak kazanıyor. Maaşın yanı sıra kişinin sağlık muayenelerinden yararlanabilmesi amacıyla genel sağlık sigorta primleri ödeniyor, İşkur kaydı ile yeni iş bulması sağlanıyor ve yine İşkur meslek edindirme eğitimlerine katılmasına destek veriliyor.

İşsizlik Ödeneği Tutarı

İşsiz kalan işçinin son dört aylık geliri dikkate alınarak kişilere işsizlik ödemesi yapılıyor. Kişinin maaşında belirtilen brüt gelirin % 40’ı hesaplanarak kişiye ödeniyor. Güncel asgari ücretin % 80 geçmeden hesaplanan ücretler işsizlik maaşının hesaplanmasına etki eden diğer bir faktör.

İşsizlik Maaşı Nasıl Ödeniyor?

İşsiz kalınması sonrasında yapacağınız başvuru ile hak kazandığınız maaş ödemesi PTT şubeleri üzerinden yapılmaktadır. Adınıza yatırılan maaşı almak için bir PTT şubesine gitmeniz halinde TC numaranızın yazılı olduğu nüfus cüzdanınızı beyan ederek maaşını alabiliyorsunuz. Ayrıca işsizlik maaşından yapılan kesintilere dair işsizlik maaşından haciz kesintisi yapılır mı başlıkla yazımızı okuyabilirsiniz.

İşsizlik Maaşı Hangi Hallerde Kesilir?

Belli nedenlerden dolayı şahsınıza tahsis edilen işsizlik maaşının iptal edilmesi, yani kesilmesi mümkün. Bu kesintilerin yaşanabilmesi için; size İşkur’dan yapılan iş tekliflerinin reddedilmesi, işsizlik maaşı aldığı dönemde kişinin kayıtsız olarak çalıştığının belirlenmesi, SYDV lerce yapılan yaşlılık aylığını alan kişilerin, İşkur tarafından teklif edilen meslek edindirme kurslarına reddeden kişilerin işsizlik maaşları iptal ediliyor.

İşsizlik maaşı alan kişi adres değişiminde, askere alınması, yurt dışına çıkması, işine geri dönmesi gibi nedenleri 15 gün içinde İşkur’a bildirmesi zorunlu hale getirilmiş. Burada kişiye haksız yere ödeme yapıldığının ortaya çıkması halinde kişiye ödenen ücret faizi ile geri tahsil ediliyor.

Yorum yapın

Krediler