Hem Maaşa Hem Eve Haciz Gelir mi?

İcraların genelini bankalardan alınan kredilerin ödenememesi kapsıyor. Fakat sadece banka borçları değil oluşabilen bütün borçların ödenmemesi halinde icralık duruma düşebileceğinizi hatırlatalım. Mevcut borcunuzu öyle ya ödeyemediniz. Ödeyememe durumu alacaklıyı bağlamaz  ve haciz işlemleri başlatabilir. Borçlu olan kişilerin merak ettiği husus bu işlemin başlaması sonrasında “hem maaşa hem eve haciz gelir mi Sorusu. İsterseniz bu sorumuza cevap arayalım.

DİKKAT ÇEKEBİLECEK BİLGİ: Maaş haczi yapmak nispeten daha kolaydır. İcra dairesine gönderilecek basit bir müzekkere ile maaş haczi başlatılabilir. Ancak ev haczi için hem icra memurları hem de avukatların icra mahalline gitmesi gerekmektedir. Ayrıca işin içine yediemin ve polis de gireceği için daha meşakkatli olmaktadır. Eğer borç miktarı çok yüksek değil ise genelde ev haczine gelmezler.

TÜYO: Ev haczine girişilmemesi adına dosya alacaklısının avukatı ile görüşüp bir orta yol bulmaya bakınız. Düzenli ve istikrarlı bir gelirinizin olduğunu ve bu gelirden her ay belirli tutarı hızlı bir şekilde anında dosyaya ödeyeceğinizi ifade ederseniz ev haczinden kurtulabilme ihtimaliniz olur. Ancak bunun için güven sinyalleri vermelisiniz. Gerekirse avukat ile yüz yüze konuşup kendinizi tanıtabilirsiniz. Bu işler biraz şans ve imaj işidir. İmajı düzeltmek sizin elinizde.

GÜNCELLEME: Sayın okur; 2021 yılına girmek üzere olduğumuz şu günlerde hem COVİD nedeniyle batan küçük işletmelere çok ağır hacizler uygulanıyor. Acımasızca herşeyi alıp gidiyorlar. Hatta istihkak haczi gibi en özel şartlarda uygulanabilecek haciz türleri bile uygulanıyor. Yani sizin malınızı geçtik eşinizle beraber yaşadığınız konuta ya da annnezin/babanızın konutuna bile eğer ki son yıllarda ikamet ettiyseniz taşınır malları haczetmek için gelebiliyorlar.

İcra Takibinin Başlaması Önemli

Banka borçlarınızın ödenememe süresi 90 günü aştıktan sonra bankalar bu durumu artık haciz işlemleri için avukatlara yansıtır. Bankaların genel hareketi kurumsal olarak bu. Fakat diğer alacaklılar bu durumu biraz daha esnetebilirken aynı zamanda bu üç aylık süreyi beklemeden de haciz işlemlerine başlayabilir. Yani burada borcunuzun limiti de önem arz eder. Bankalarda ise limit üzerinde durmazlar zaten kredi olduğu için miktarlarda yüksek tutarlardadır. Bu anlamda İcra Takibi Ne Zaman Başlar başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.

Borç tutarının yüksek olması nedeniyle borçlunun mevcut maddi değer taşıyan varlıkları bu borcu karşılayamayabilir. Bu nedenle farklı olarak kişinin evi, arsa, taşıt ile gayrimenkullerine haciz konulabilir. Yasal olarak konulan bu haciz işlemi yine kişinin aylık düzenlik geliri olan maaşına da konulabilir. Maaşa konulan hacizler aylık kesintiler halinde uygulanır ve borç bitene kadar devam. Aynı zamanda bu süre zarfına elbette faiz de eklenir ve borcun fazlasıyla ödenmesi anlamına geliyor.

Maaşın Yüzde 25’i İcraya Kesiliyor

Maaşına haciz konulması demek maaşının dörte birinin kesilmesi anlamına geliyor. Burada hem maaşa hem eve haciz gelir mi sorusunun cevabı yine alacaklılarda saklı. Çünkü alacaklı kişi maaştan kesilen tutarın yetmediğini düşünür ve evi ile diğer maddi varlıklara da haciz konulmasını isteyebilir. Bunun için adli olarak başvuru yapması gerekir.

Maaşınızda icra kesintisi varsa başka bir icra gelmesi mümkün. Fakat bu icra sıraya giriyor ve önceki borcun bitmesinin ardından bu borcun ödenmesine başlanılıyor. Bu durumda alacaklı beklemekle yükümlü. Aksi takdirde tahsil etmesi yasal olarak mümkün değil.

Borçlu kişilerin korktukları hususlardan birisi olan evine haciz gelmesidir. Eve gelen haciz ile aile içi ve diğer nedenlerden dolayı zor durumda kalınacağından borçlu tedbir almak ister. Bu tedbirlerden birisi ev eşyası yada haczedilebilecek eşyaları saklamak yada ev adresini değiştirmek yada gizlemek ile yapılmaya çalışılıyor. Bu durumda kişinin borcu bitmez sadece biraz daha borcun ifasından kaçınılır. Kişinin adına kayıtlı taşınır ve taşınmaz varlıklar zaten saklanması mümkün olmadığı gibi haczedilmesi de kolaydır. Ayrıca bu tür varlıkların haciz ile satışı çok daha aşağı fiyatlara yapılır ve sizler maddi olarak yine mağdur olmuş olursunuz.

Kısaca özetlenecek olursa banka borçlarından dolayı yada diğer borçlarınıza istinaden ev eşyalarınızın haczedilmesi mümkün değil. Fakat taşınır ve taşınmaz mal varlıklarınıza el konulabilir. Bankalar maaşa koydukları haczin yanında başka haciz işlemlerini başlatabilmeleri için borcun çok yüksek tutarlarda olması gerekir.

SON UYARI: Maaş hacizlerinin yanında genellikle araç haczi yapılmaktadır. Çünkü hem satılması ve paraya çevrilmesi daha kolay hem de bürokratik işlemler daha az. Ancak araç haczinden kaçmak için sakın başka kişilere devretmeyi düşünmeyin. Gerek İcra ve İflas Kanun’larında gerekse Medeni Kanun’da buna ilişkin önleyici ve koruyucu hükümler bulunmaktadır. Bu hükümler nedeniyle ilave tazminatlar ödemek zorunda kalabilirsiniz.

“Hem Maaşa Hem Eve Haciz Gelir mi?” üzerine bir yorum

  1. Mrb iyi günler benim maaşıma haciz geldi bu ay kesilecek ama avukat aradı 4000 tl borcun hepsini kapatmanız gerekiyor banka ögle iştiyor dedi ay sonuna kadar ödemezsem hepsini üzerimdeki arabama yakalama kararı cıkartılacakmıs avukatın bögle yapma yetkisi varmı maas haciz geliyor zaten üzerimdeki aracımı alma yetkisi varmı

    Yanıtla

Yorum yapın

Krediler