Eşinin Haberi Olmadan Kredi Çekmek Boşanmanıza Neden Olabilir?

Bilindiği üzere maddi ve manevi olarak eşlerden habersiz işlem yapmak bir çok kesimi rahatsız eden ve kabullenilemeyen bir durum. Bu anlamda eşinin haberi olmadan kredi çekmek kabul edilemeyecek hususlardan bir tanesi oluyor. Nitekim aile bütünlüğünü sağlamak adına oluşan borçlar her iki eşi de bağlayacağından muhtemel olası hususlar maddi zararları beraberinde getiriyor. Pe ki eşinden habersiz kredi çekerseniz, bu durumdan haberdar olan eşiniz size boşanma davası açarsa ne gibi sorunlarla karşılaşırsınız.

Eşten Habersiz Kredi Çekmek

Geçtiğimiz dönemlerde en çok rastlanılan husus eşten habersiz ev ve arsa gibi gayrimenkul satışları oluyordu. Nitekim bu konuya açıklık getiren yasa ile kişi adına kayıtlı olduğu bir evi satarsa bunun için eşinden de yazılı rıza almak zorunda. Yani tüm hususlar eşleri bağlayan bir durum arz ediyor. Buna göre eşten habersiz  kredi çekmek bazı yaptırımları olan bir husus olarak günümüzde işlem görüyor. Bunun nedeni ise alınan hukuk kararları. Bu karara imza atan ise Yargıtay. Son dönemde alının karar ile eşinin haberi olmadan kredi çeken kişilerin bu davranışı kusur olarak sayıldı ve bu anlamda örnek gösterilecek kararlar ile boşanmalarına neden oldu. Yani ola ki eşinizden habersiz olarak kredi çekerseniz ve eşinizde bu krediyi bahane ederek size boşanma davası açarsa sonuç olarak kusur işlemiş oluyorsunuz. Bu durumda da mahkeme sizi boşayabiliyor.

Üstelik bu boşanmada haksız taraf habersiz kredi çeken taraf olacağı için uzun süreler nafaka ödemeye de mahkum edilmeniz işten bile olmaz.  O sebeple bu tür bir eylemi yapmanız kesinlikle önerilmez.

Ayrıca burada belirtmke gerekir ki kendi adınıza değil de eşten habersiz şekilde onun adına (eşinizin adına) kredi çekmek aynı zamanda Türk Ceza Kanun’undaki “evrakta sahtecilik” suçunun oluşmasına sebebiyet verecektir. Çünkü bu tür eylem aynı zamanda imza taklit edilmesi eylemini de içereceğinden çok risklidir.

Ev Satışlarında ve Diğer Borçlanmalarda Eşlerin Sorumluluğu

Maddi açıdan bir sorumluluk taşıyan eşler nitekim oluşan yani meydana gelen olaylar neticesinde mağdur olabiliyor. Bu çekilen kredilerde olduğu gibi eşlerin kefilliği ile de aynı sonucu işliyor. Yani kefil olması halinde de kredi çekmiş kadar sorumlu olan eşler mevcut borçlunun borcunu ödememesi halinde krediyi ödemekle yükümlü. Burada eşler arasındaki ekonomik sadakat önem arz ediyor. Yani borçlanılan rakamlarda bu hususu etkiliyor olsa da kredi çekiminden haberi olmayan eşin davranışı da ayrı bir önem. Yani yasalar mevcut olarak evlilikle olan tüm olayların birbirinden haberdar olması gerektiği yönünde. Bu gibi durumların saklanması kusur sayıldığından talep halinde boşanmada dayanak olarak kullanılabilir.

Ayrıca güncel mevzuatta kredilere kefillik gibi durumlarda eşin rızası da gerekebiliyor. En doğru bilgi için avukatınıza müracat ediniz. Eğer evli iseniz kefillik, aile konutunun satılması, yüklü kredi çekme gibi işlemlerden eşin de haberi ve hatta bazen bizzat yazılı rızası olması gerekebilir.

Eğer bu “eş rızası” olmaz ise imza attığınız tüm işlemler hukuken geçersiz sayılabilir.

Yorum yapın

Krediler