Devletin Yaptığı Sosyal Yardımlar. Yardımları Alma Yolu

Başbakanlığa bağlı Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlükleri ve Kaymakamlıklar bünyesindeki Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıflarınca (SYDV) kişinin sağlık, yardım, askerlik gibi nedenlerden dolayı muhtaç durumda olanlara maddi yardımlar yapılmaktadır. Bu yardımlar çeşitli şartlar halinde verilirken yardım kaleminin adı da şartlı yardım olarak geçiyor. Peki devlet muhtaç durumdaki vatandaşlarına hangi yardımları yapıyor, vatandaşlar hangi sorunları için maddi yardım talebinde bulunabilir. Bunlara sıralayalım sizlere.

İPUCU: Devler genelde orta sınıfa değil de en alt sınıfa yardım etme eğiliminde. Bunun için muhakkak “fakirlik belgesi” gibi aciz durumda olduğunuzu tescilleyen ve doğrulayan resmi evraklar elde etmeye gayret ediniz. Bu tür evraklar olmaksızın devletten ve ona bağlı yerel kamu kuruluşlarından yardımlar alabilmeniz çok zor. Yine bu başlıkta dikkat etmemiz gereken bir diğer husus yardım başvurularının süresi içerisine ve hukuken geçerli bir dilekçe ile yapılmasının gerektiğidir.

UYARI: Arkadaşlar yardım işleri  yerine günlük kısa süreli görev yapıp para kazanabileceğiniz uygulamalar var. Mesela kurye uygulamaları, inşaat uygulamaları gibi. Kısa süreli zor işi yapıp en azından cep harçlığınızı çıkarıp keyfinize bakabilirsiniz. İnanın yardım bulmak için harcadığınız zaman ve bürokratik boğuşmayı hesaba kattığınızda çalışmak daha mantıklı gelecektir. Kötü bir iş bile olsa bu böyledir.

2.UYARI: Sayın okurlar bu yardım işinin iyice cılkı çıktı. Her önüne gelen devlet kapısında bedava ekmek istiyor. Tamam devletin sosyal olması ve sizi desteklmesi gerek. Ancak durduk yere para yardımı yapan bir devlet yok. Size iş kurma, gençlerinizi eğitme konusunda yardım istemeniz doğal. Ancak 40 yaşına gelmiş ve hala bir baltaya sap olmamaış adamlar da devlet dairelerinde bedava para peşinde koşuyorlar. Bu sosyal devlet olayını çok yanlış anlamış bazıları.

Hangi Kalemlerden Yardım Alırız.

* Tedavi Destekleri
* Gebelik Yardımı
* Şartlı Sağlık Yardımı
* Aile Yardımları (Gıda, Aşevleri, Yakacak, Yabancı)
* Doğum Yardımı
* Eğitim Yardımları (Eğitim Materyali, Şartı Eğitim, Öğle Yemeği, Ücretsiz Kitap Yardımı, Engelli öğrencilerin okula taşınması, Yurt Yapımı)
* Engelli ve Yaşlı Yardımları (Yaşlılık aylığı, Engelli Yardımı, Evde Bakım Yardımı, Engelli İhtiyaç Yardımı)
* Eşi Vefat Etmiş Kadınlara Yönelik Düzenli Yardım,
* Muhtaç Asker ailelerine nakdi yardım,
olarak sıralayabiliriz.

Devlet Yardımlarını Almanın Şartları

Devletten nakdi olarak yardım almanın başlıca kuralı kişinin ve kişinin yaşadığı hanedeki diğer kişilerin aylık gelirlerinin muhtaçlık sınırının altında bir gelire sahip olmalarıdır. Kişi bu yardımlara başvurabilmesi için ikametinin bulunmuş olduğu ilçedeki Kaymakamlık bünyesinde faaliyet gösteren ve başkanını Kaymakamın oluşturduğu SYDV bürosuna başvurmalıdır. Başvuruda sadece kişinin kimliğinin olması yeterli. Burada başvuru esnasında vakıf personeli gerekli başvuru ile başvuru formunu sistem üzerinden çıkararak kişiye imzalatır ve yardım talebindeki durumuna göre ek belgeler isteyebilir. İstenilecek ek belgeler yardımın türüne göre farklılık gösterdiği için bu yardımlar hakkında ayrıntılı makalelere yer vereceğiz.

Yardım Başvurusu Nasıl Sonuçlanır?

Yardım talebinin alınmasından sonra vakıflar bünyesinde görev yapan sosyal inceleme uzmanları kişinin dosyası ile öncelikle resmi bilgilerine ulaşım sağlıyorlar. Burada kişinin üzerine her hangi bir mal var mı, gelir durumu nasıl, SGK kaydı bulunuyor mu, yaşadığı hanede kimler yaşıyor, hanede yaşayanların gelirleri var mı, gibi sorulara e-devlet üzerindeki sistem ile cevap bulmaya çalışır. Başvuran kişinin yada hanede diğer bir kimsenin gelirinin muhtaçlık sınırının üstünde olduğu görülenler, SGK kaydı bulunanlar, ki bu kaydı olanların gelirleri bu sınır üstünde olduğu için başvuru reddedilir. Sistem üzerinden gelirine rastlanılmayan, bilgisi bulunmayan kişilerin gelir tutanağının tutulabilmesi için gerektiğinde uzman çalışanlar kişinin beyan ettiği adrese gelerek kişinin evi ve yaşam şartları hakkında bir tutanak tutar ve hazırladıkları dosya ile birlikte yardımın onayını verecek olan Mütevelli Heyetine sunarlar. Mütevelli heyeti Kaymakam başkanlığında yürütülür ve ilçe idare kurulu üyelerinden oluşur. Heyet dosyada belirtilen hususları inceleyerek kişinin yardım almaya hak kazanıp kazanmadığı hakkında bir onay verir. Buradan yardım kararı çıkarsa kişiye yardımın türüne ve süresine göre düzenli nakdi ya da diğer yardımların hizmetinden faydalandırılır.

Kişinin Geliri Artarsa Yardım Kesiliyor

SYDV yardımları PTT üzerinden kişiye özel olarak ödenmektedir. Burada yardıma hak kazanan kişilere SMS ya da telefonlar kanalıyla gerekli bilgi ulaştırılırken bundan sonraki dönemde de vakıf personeli gerekli prosedürleri uygulamaya devam ederler.

Yardım  alırken iş sahibi olanlar, geliri muhtaçlık  sınırının üstüne çıkan kişiler ve özellikle SGK kaydı oluşturulan kişilere verilen nakdi yardımlar otomatik olarak kesilmektedir. Muhtaçlık sınırı hakkında Fakirlik Maaşı başlıklı makalemizi okuyabilirsiniz.

Adres Değişikliğinde Sosyal Yardımlara Dikkat

Vakıflar üzerinden nakdi yardım alırken türlü nedenler sebebiyle bulunduğunuz ikamet adresinden naklen taşınmak zorunda kalabilirsiniz. Fakat burada dikkat etmeniz gereken taşınacağınız adresin yardımı aldığınız Kaymakamlık sınırları dışına çıkması halinde yardım otomatik olarak kesilir. Bunun için gittiğiniz İlçe SYDV başvuru yapmanız ve işlemlere tekrar baştan başlamanız gerekebilir.

Yorum yapın

Krediler