Çekilen Krediler 60 Ay Vadelerde Yapılandırılacak

Taşıt ve İhtiyaç kredilerindeki vadelerde değişikliğe imza atan BDDK yeni düzenleme sonrası 60 ay yani beş yıl vadeli kredi alabilmenin yolunu açtı. Bu düzenlemede yer alan diğer bir husus da daha önce 36 ve daha kısa vadelerde kredi çekenlerin yapılandırma yaparak kredi vadesini 60 ay’a çıkarma olanağı. Bu anlamda kredi ödemelerini daha az seviyede tutmak isteyen kişilerin bu yapılandırma imkanlarından yararlanması bankaya yapacağı talep sonrası ile oluyor.

Eski Kredinizin Vadesini 60 Ay’a Çıkarın

BDDK her ne kadar bu olanağı tüketicilere sağlamış olsa da, bankalar daha önce tahsis ettikleri 36 ve daha kısa vadedeki kredilerin faiz oranı ile nasıl bir tavır sergileyeceği merak konusu. Bu anlamda 60 ay vadeli kredi çekmek mantıklı mı bu da değerlendirilmeli. Alınan kredinin faiz oranı vadesine göre daha uygun olurken uzun vadelerde alınan kredilerin oranları da yüksek tutuluyor. Bu durumda tüketici vadeyi uzatırken aynı zamanda daha çok faiz ödemesi yapmak zorunda kalacak. Fakat tüketicinin geliri ile yeniden yapılandırma yapması ve mevcut almış olduğu krediden çok daha fazlasını alarak yeni bir kredi tahsisine gitmesi piyasada nasıl bir etki yapacağını gölgeliyor.

Yapılandırma Sonrası Faizler Ne Olur?

Aynı zamanda bankaların bu uzun vadelerde kredi tahsisine nasıl yaklaşacağı, yeniden yapılandırmalarda nasıl bir tavır takınacağı da merak konusu. Ödemelerini yapmakta zorlanan tüketicilerin tekrar bir yapılandırma ile bankanın karşısında çıkması finans kuruluşlarını endişelendiren husus. Yeni krediler ile yeni kazançlar elde edilmesine rağmen bankalar bu işleme sıcak bakmayabilir. Bununla birlikte düzenleme koşullarında bankaların yapılandırma ile ilgili zorunluluğu söz konusu değil. Özellikle 2018 Temmuz ay’ından önce kredi alan tüketiciler çok uygun koşullarda krediler kullandı. Ağustos ay’ından sonra yükselişe geçen faizler ile güncel faizler arasında dikkate alındığında çok daha düşük alınan kredilerin yapılandırmasını bankalar kabul edebilir. Fakat bu durumda yeni kredi tahsisi gibi işleme konulması neticesinde çok daha yüksek oranlardan yeni kredi alımı söz konusu olacaktır. Bu da bankalarıı işine gelirken tüketicinin maddi zararı anlamına geliyor.

60 Ay Yapılandırma Nasıl Yapılacak?

Öncelikle krediyi almış olduğunuz banka şubesini denemenizde fayda olacaktır. Çünkü başka bankalardan alacağınız yapılandırmalara olumlu bakılmayabilir. Bankanızın yapılandırma yapma olanağı çok daha yüksektir. Banka şubenize başvurarak mevcut geliriniz ile yeni bir kredi tahsisi ile eski kredinizin tamamının kapatmak istediğinizi belirtiyorsunuz. Bankada görevli kişi gerekli başvurularınızı aldıktan sonra size buradan hangi aşamalarda olacağınızı size belirtecektir. Bunun dışında yapmanız gereken çok da fazla bir husus bulunmuyor.

En Uygun Yapılandırma Devlet Bankalarında

Kamu bankaları BDDK’dan çıkan kararlara daha çok bağlı olarak tüketicilerin taleplerini çok daha uygun faiz oranları ile yerine getirebiliyor. Zira Tüketici kredilerinde Vakıfbank % 1,59 seviyelerine inerken Ziraat Bankası ve Halk Bankası ise güncel olarak % 1,75 seviyelerinde kredi tahsisinde bulunuyor. Bu oranlarda kredi bulmanın zor olduğu bir dönemde mevcut kredi yapılandırmalarınızı devlet bankaları üzerinden yapabilirsiniz. Vakıfbank güncel olarak taksitli ihtiyaç kredisini 2,79, ipotek karşılıklı krediyi 1,59, arsa alımlarında 60 aya kadar 1,59 ve 120 aya kadar ise 1,64 oranlarından tahsis ediyor. Ziraat Bankası Güncel Kredi Faizleri başlıklı yazımız ile örnek hesaplamalar eşliğinde kredi başvuru şartlarını inceleyebilirsiniz.

Yorum yapın

Krediler