Bankanın Havuzuna Düşen Paranın İadesi Ne Zaman Yapılır?

Ulusal ve Uluslararası para gönderimi dijital ortamlara bağlanmasının ardından internetin bir ucunda anında yapılabilen bir işlem. Burada para gönderimi yapılmasının ardından gönderilen hesaba paranın hemen geçmesi beklentisi mevcut. Fakat bankalar arası, ülkeler arası derken paranın anında hesabı geçmesi biraz zaman alabiliyor. Ulusal sınırlar içerisinde aynı bankaya havale yapmanız paranın karşı hesaba anında geçmesine olanak verirken farklı bankaya EFT yapmanız ise biraz zaman alan bir husus. Nitekim mesai saatleri kavramını içerisinde barındıran EFT Merkez Bankasının onayı ile yapılırken yurt dışına para gönderimlerinde de onayların verilmesi söz konusu. Bu onayın alınamaması halinde ise gönderdiğiniz hesaba para geçmez. Banka havuzuna düşen paranın iadesi, gönderilen para karşı hesaba geçmezse ne olur, Yanlış hesaba gönderilen paranın iadesi gibi sorularınızın cevabı makalemiz içerisinde bulunmaktadır.

ÖNEMLİ NOT: Eğer isim ve soy isim yanlış yazılır ise bu takdirde onay gerçekleşmeyecektir. Yine şüpheli bir trafik söz konusu ise MASAK tarafından alınan tedbirler gereği bu para ilgili hesaba geçmeyecektir. Bu gibi durumlar sehven olabilir. Böylesi durumlarda banka yetkilileri ile temasa geçmenizi ve yanlışlığı düzeltmenizi öneririm.

BİLGİ: Banka havuzları genelde sanki bizzat paranın alıcısı iade yapmış gibi gösterir. Halbuki alıcı iade yapmaz aradaki Merkez Bankası denetimindeki organ bu iadeyi gerçekleştirir ve eft talebini kabul etmez.

Gönderilen Para Neden Hesaba Geçmez?

Para aktarımının adresi olarak gösterilen hesap numaraları ve uluslararası hesap numarası olan iban kişinin göndereceği nokta atış bir yoldur. Burada hesap numaralarında olan yanlışlık, verilen isim ve soy ismin yanlış olması nedeniyle göndermiş olduğunuz para karşı hesaba geçmeyebilir. Burada bankalar arası EFT yapılması halinde Merkez Bankası onayı sonrası hesaba geçer. Onay zamanı dışında ise bir sonraki onay saati beklenir ve ilk mesai saati ile birlikte verilen talimat karşı hesaba geçer. Bu para gönderimi için EFT yaklaşık 10 dakika gibi bir sürede hesaba geçerken bazı durumlarda hesaba geçmediği de olur. Bu paralara bankanın havuzunda tutulur ve gidecek bir adresi bulunmadığı zaman ilgili araştırma sonrası paranın çıkış adresine iadesi yapılır. Bu nedenle para gönderimi yapan kişilerin hesap numarası, iban numarası, adı soyadı ve  alıcının iletişim bilgilerini doğru girmekle hem zaman kazanır hem de mağduriyetin önüne geçilmiş olur.

Havuzda Bekletilen Paranın İadesi

Gönderilen paralar ile alıcının hesap numarası ve diğer bilgileri banka tarafından kontrol edildikten sonra karşı hesaba yatırılması sağlanır. Burada doğru hesap ve bilgiler girilmesine rağmen paranın hesaba geçmediği zamanlarda oluyor. Burada endişelenecek bir durum olmasa da, bunun gibi hususlarla karşılaşıldığı zaman banka ile irtibata geçmek faydalı olabilir. En azından birer tüketici olarak muhtemel olaylara  karşı kendi tedbirinizi almak mantıklı bir adım olacaktır. Burada bankanın yaşadığı yoğunluk nedeniyle de paranın hesaba geçmediği zamanlar olmaktadır. Bunun için biraz zamana ihtiyaç duyulur. Yanlış Hesaba Gönderilen Para İade Edilir mi başlıklı yazımız incelenmeli.

Para Gönderiminde Bilgiler

Paranın banka havuzuna düşmesine rağmen henüz alıcının hesabına geçirilmeyen paralar genelde gün sonu gönderici hesabına iade edilir. Elbette yanlışlık olması halinde. Fakat her şeyin doğru olmasına rağmen yine hesaba geçmemişse burada atılacak adım bankanın müşteri hizmetlerini aramak olur. Kişinin kimlik bilgilerinde bir yanlışlık olması halinde tedbir olarak hesaba geçirilmez ve iadesi söz konusu yapılır. Burada iade olmadığı zaman yine müşteri hizmetlerinden destek almak önemli bir husus.

Yurt Dışına Para Gönderimi

Para aktarımında hesaba geçmeyen paraların sorun teşkil ettiğinden ziyade daha çok zaman aldığı husus yurt dışına gönderilen paralardır. Western Union ve Swift gibi gönderim yollarından yapılan para aktarımları maliyetleri ile yüksek tutarlara neden olmaktadır. Bu tutarları ödemek istemeyen tüketiciler de en uygun fiyatlı olarak para gönderim şeklini seçer. Bunun için gönderilen paralar da anında karşı hesaba geçmez. Anında hesaba geçen para aktarımında önemli masrafların isteniyor olması nedeniyle zaman alan gönderimler seçilen alternatiflerin başını çekiyor. Yurt dışı para gönderiminde bankaların kendi aralarında yaptıkları sözleşmelerinde masraflara etkisi oluyor.

“Bankanın Havuzuna Düşen Paranın İadesi Ne Zaman Yapılır?” üzerine 2 yorum

  1. Günaydın ben bi eft yaptım isim yanlış iban doğru bu paranın iadesi ne kadar sürer acaba iki hafta oldu bi ses yok malesef iade talebi oluşturdum ama olumlu bi dünüş olmadı ne yapmam gerekiyor

    Yanıtla
  2. Ben Ankara polatlıda arsaya yazıldım 500 tele param hesabıma gecmedi arsada çıkması nede param yattı hesabıma lütfen yardım edin

    Yanıtla

Yorum yapın

Krediler