Bankalar Hesabınızdan Hesap İşletim Ücreti Kesemeyecekler.

Bankaların yasal bir düzenleme olmamasına karşın şubeleri nezdinde hesabı olan müşterilerinden zamanlı zamansız hesap işletim ücreti kesintisi uyguluyor olması şikayetleri de beraberinde getirdi. Bazı bankalar aylık, bazıları yıllık kesinti uygularken bazı bankalar bu kesintiyi her işlem bazında yapıyor olması Tüketici Hakem Heyetlerine başvuru zorunluluğunu getirdi.

Bankaların kesintileri hakkında yasal bir düzenlemenin olmaması nedeniyle bir boşluk içerisinde iken Ekim 2014 yılında bankaların tüketicilerden kesebilecekleri ücretlere bir açıklık getirildi. Bu açıklık içerisindeki kesintilerden birisi de Hesap İşletim Ücreti oldu.

Neden Hesap İşletim Ücreti

Bankaların bu kesintiyi uygulamasındaki en büyük dayanakları kişi için açılan hesap neticesinde bankada oluşan kira, elektirik, personel giderleri, sistem ve yazılım gibi donanımsal ürünlerin kullanılmasında oluşan masrafları karşılayabilmek adına operasyonel bir işlemdi. Bunun için kesinti yapmaya başlayacakları tarihler eşliğinde birden fazla bankada hesabı olan tüketiciler bu hesapları kapatma telaşına girdi. Çünkü yasal olarak 6 aylık ve yıllık bazlarda kesintiler uygulanacaktı. Bu kesintiler de bankalar arasında farklılık göstermekle beraber 60-150 lira arasında değişiklik gösteriyordu.

Hesap İşletim Ücretleri İptal Oldu mu?

Finans kuruluşları bir iştahla kredi kartı aidatı gibi tüketicilerden yıllık gelir elde etmenin ticari gururunu yaşarken tüketici dernekleri ve vakıflar bu işleme kayıtsız kalamadı. Nitekim açılan davalar neticesinde her ne kadar temyize gidilse ve yasanın sürekliliğinin sağlanması çalışılsa da Tüketicilere müjde Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulundan geldi. Kurul 2015 yılında çıkardığı kararla Hesap İşletim Ücreti kesintisinin uygulanmasını durdurdu. Yani bankalar hiç bir şekilde hesabınız üzerinden bu ücreti kesemeyecek duruma geldi. Danıştay bu maddeyi durdururken karar sonrasında yönetmelikte yeni bir düzenleme gerçekleştirilmedi ve henüz böyle bir çalışmada bulunmuyor.

Dolayısıyla tüketicilerden banka hesapları için hesap işletim ücreti kesintisi yapılamıyor. Tüketiciler de hesaplarından muhtemel yapılan kesintiler yapılması halinde bunu hakkını arayacakları ilk merci olan Tüketici Hakem Heyetlerine yasal dayanakları ile birlikte başvurarak geri almaları mümkün.

Bankaların İnternet Sitelerinde İlan Ediliyor

Bankaların resmi internet sitelerine girişlerinde genelde ana sayfanın en üstünde ve sağ kısmında bulunan “Ürün ve Hizmet Ücretleri” başlıklı sayfasında bankaların yapmış olduğu hizmetler ve bu hizmetler için yapmış oldukları kesintileri ilan etmek zorundadırlar. Bu nedenle bankalar Hesap İşletim Ücreti ile ilgili kesinti kalemlerinin bulunduğunu bu sayfalarda ilan ederlerken, bazı bankalar bu kesintilinin Danıştay tarafından durdurulduğunu ilan ediyorlar.

Yapılan Kesintiler Ne Olacak?

Ekim 2014 tarihinde yasal hale getirilen kesinti sonrası açılan davalar ile çıkan kararlar neticesinde kısa bir süre içerisinde 2015 yılında bu kesinti durdurulma kararı alındı. Fakat bu süre içerisinde ve öncesinde kişilerden Hesap İşletim Ücreti adı altında bir masraf kesintisi uygulanmış olabilir. Bu durumda tüketicilerin yapması gereken işlem bankaya başvuruda bulunarak kesintinin iade edilmesi olacaktır. Fakat bankaların genel olarak bu tür başvuruları geri çevirdiği bir gerçek. Bu nedenle yine hakkınızı arayacağınız merci Tüketici Heyetleri olarak karışınızda duruyor.  İşletim ücreti kesintisini gösterir belgeniz ile başvuru dilekçenizi bir dosya halinde hakem heyetine sunabilirsiniz. Hakem Heyetleri genel olarak Tüketicilerin yanındadır ve tüketiciler lehine kararlar almaktadır. Buradan çıkan karar neticesinde paranızı geri alabilirsiniz. Sonuçta sizler bankalardan daha zengin değilsiniz.

Hesap İşletim ücreti gibi diğer kesintiler ve hakem heyetlerinden çıkan kararlar hakkında daha ayrıntılı bilgi almak isteyen siz okurlarımız aşağıdaki yorumlar bölümünden talep etmeniz halinde hakem heyetlerinde raportör olarak görev yapan uzman kişiler aracılığıyla sizlere yardımcı olmaya çalışacağız.

Yorum yapın

Krediler