Altına mı Yoksa Dolara mı Yatırım Yapmalı?

Kişisel olarak yatırım araçlarımız farklı olsa da ortak özelliğimiz yapacağımız maddi yatırım karşılığında kazanmak. Aslında zamanla kazanmak ta yetmiyor, daha çok kazanmak istiyoruz. Bu nedenle neye yatırım yapacağız sorusu geliyor. Küçük birikimlerimizin daha çok kazandırması için tüketici olarak bir çoğumuz altın alarak, bir çoğumuz ise parasını dövize ve dolara bağlayarak daha çok kazanç getirici olmasının çabası içerisinde. Peki Altına mı yoksa Dolara mı yatırım yapmalı? Bize hangi yarım daha çok kazandırır ya da daha çok kazandıracak.

BİLGİLENDİRME:  Lütfen bu yazıdaki ifadelere dayanarak tercih yapmayınız. Aksi halde yanılabilirsiniz. Başka yazarların öngörü ve tahminlerine de itibar ediniz. Ayrıca yazı tarihi eski olduğundan bazı bilgiler güncelliğini yitirmiş durumda olabilir.

TÜYO: Arkadaşlar SPK’nın araçlarına yatırım yapmak birçok kişi tarafından güvenilir bulunuyor. Ancak ben maalesef son zamanlarda öyle düşünmüyorum. Yani elbette tercih sizin. Ancak eğer toplu bir param olsa muhakkak arsa yatırımı düşünürdüm. Şu korona devirlerinde deli para ediyor. Yine de sizi yanıltmış olmayayım. Belki de altında, dolarda daha çok para vardır bilemem.

Günlük Olaylar Etki Ediyor

Tüketicilerin yatırımlarını hangi mecraya yapacaklarına dair günlük onlarca medyada yüzlerce haber okuyabilirsiniz. Fakat bu okumuş olduğunuz yatırım tavsiyeleri günlük olarak verilen, günlük gelişen olaylar nedeniyle olabilecek senaryolara göre veriliyor ve her gün değişiklik gösterebiliyor. Yatırımı yapacak kişi olarak herkesin belli bir beklentisi, belli bir deneyimi bulunsa da, ekonomi piyasaları herkesi ters köşe yapabiliyor. Yani net olarak şu yatırım çok kazandırır dememiz mümkün değil. Fakat yılların getirdiği deneyim herkesin değer kaybeden Türk Lirasını oranla Döviz kurlarının özellikle Doların ve Altının değer kazanması. Zamanla bu iki yatırımın artış göstermesi tartışılmaz. Fakat Altın mı yoksa dolar mı almalı. Asıl aranılan soru bu aslında.

Webkredi.org ailesi olarak sizlere yatırım tavsiyesinde bulunmamız mümkün değil. Zira böyle bir yükün altına girmek istemeyiz. Fakat sizlere son on yıl içerisinde altın ve dolar kurunda meydana gelen artışları bir takım istatistiklere bağlayarak göstermek istedik. Sonuçta sizlerin kazancı olacak.

Altın Kurunda Artan Fiyat

2019 yılında altın ne olur başlıklı yazımızda sizlere 2002 yılından bu yana altın piyasasında gelişen olaylar ile altının ocak aylarındaki gram fiyatları hakkında ayrıntılı bilgilere yer vermiştik. 2002 yılında 18,30 Lira olan altının gramı günümüzde 215 lira seviyelerinde. Yani o dönemden bu yana aldığınız bir gram altın size 177 lira kazandırmış. Aslında burada TL’nin bir kaybı söz konusu. Fakat liranızı altına bağlamışsanız gelinen nokta arasında 10 katı fark oluşmuş durumda.

Dolar Kurunda Artan Fiyat

Dolar kuru ise TL’den sıfır atılmadan önce 2002 yılında 1,45 lira seviyelerinde idi. Eski para ile bu durum 1 milyon 450 bin lira. Altına olan yatırımınızı dolar üzerinden gerçekleştirmiş olsaydınız 18,30 lira için 12,62 Dolar almış olacaktınız. 2018 yılına gelindiğinde dolar kuru 6 lira rekor seviyesini geçti. Bu tutar ile sizin yatırmış olduğunuz para 75 liraya çıkmış olacaktı.

Kısaca belirtirsek

  • 2002 yılında 1 gram altın 18,30 lira, bugün 195 Lira. Arada 177 Lira kazanç sağlıyorsunuz.
  • 2002 yılında 1 dolar 1,45 lira. Bugün ise 6 Lira. Aradaki fark ile 4,25 lira paranız artmış oluyor.

Borsa, Altın, döviz kurları ve TL’de oluşan fiyat artış ve düşüşlerinin nedeni elbette sadece bir noktaya bağlanamaz. Dünya genelinde gelişen olaylar, küresel ekonomi, dünya ülkelerinde meydana gelen krizler, siyasi gelişmeler de dahil olmak üzere yüzlerce neden sayılabilecek hususların meydana getirdiği ekonomik durumlar etki ediyor. Olumlu gelişen olaylarla artış sağlanırken, olumsuz olaylarda kayıplara neden oluyor. Bu nedenle yapılacak yatırım metaryali, kazanç sağlayıp sağlayamayacağınız hususları kestirilemiyor ki kaybetmeyin yada çok kazanın. Bu hususlar biliniyor olsaydı zaten herkes zengin olurdu.

Son On Yıl Bazında Dolar Kuru

2008 yılında dolar artışlarla birlikte 1,299 Lira olmuştu. Bundan sonra düşüşler meydana gelmiş olsa da hep yükseldi. Hiç yerinde durmayan dolar yatırımcısına elbette kazandırdı. Yıllar bazında baktığımızda;

  • 2007 1307 Lira
  • 2008 1299 Lira
  • 2009 1554 Lira
  • 2010 1508 Lira
  • 2011 1678 Lira
  • 2012 1800 Lira
  • 2013 1906 Lira
  • 2014 2192 Lira
  • 2015 2725 Lira
  • 2016 3027 Lira
  • 2017 3628 Lira

İstatistiklere bu şekilde bakıldığında döviz kuru karşısında TL sürekli değer kaybını neden oldu. Son on yıl içerisinde dolar kurunun bir kez düştüğüne şahit olabildik. O da 2010 yılında gerçekleşti ve burada da çok tutunamadı. Bu nedenle dolar kuruna yatırım yapan herkes bir bakıma kazanmış oldu. Şu anda dolar 7.3 TL’yi aşmış durumda.

Ancak bu durum sizi aldatmasın. Çünkü doların türk lirası karşısındaki seyri tamamen sürprizlerle dolu. Tamamen siyasi konjunktüre bağlı olarak değişecektir. Siyasi durum da maalesef kamikaze gibi olduğu için de hiç güvenilir ve üzerinde planlar yapılacak bir gösterge değil. O sebeple dolara servetinizin tamamını bağlamanız pek sağlıklı olmayabilir.

Altın Yatırımcısını Güldürüyor

Sadece ülkemizde değil tüm dünyada en güvenilir yatırım aracı hiç kuşkusuz altın olarak değerlendiriliyor. Zaman zaman çok daha iyi kazançlar sağlayan metaryaller olmuş olsa da, altın kendi yerini genelde korudu diyebilir. Bu nedenle küçük büyük her türlü yatırıma konu oldu ve bankalar ellerindeki mevduatlarını artırabilmek için yastık altına yerleştirilen altınlara türlü kampanyalar sunmaya başladı. Bizler için küçük yatırımlar olsa da, herkesin yatırımları biriktiği zaman büyük tutarlara sahne oluyor. Bu nedenle ciddi mevduat kapısı haline gelen altınlar bankaların yaptığı kampanyalar ile fiziki olarak da açılacak altın hesaplarına yatırılabiliyor. Burada güvencede olan yatırımlarınız ile farklı yollarda kazanç sağlamışta oluyorsunuz. Ziraat Bankasının Altına Dayalı Kira Sertifikası bunlara sadece bir örnek.

Altına Yatırım Yolları

Bankalar nezdinde açtıracağınız bir altın hesabı ile yatırım yapabilirsiniz. Ayrıca açtırdığınız hesabı kendinize uygun olarak vadeli, vadesiz ya da banka hesabınıza tanımlayacağınız bir otomatik birikim ile de gerçekleştirebiliyorsunuz.

Uzun vadeli bir altın yatırımı düşünüyorsanız bu anlamda altın fonlarına başvurabilirsiniz. Sabit getirili kıymet ve repo işlemi de dahil yapabileceğiniz borsa yatırım fonları ile size daha uygun olanını seçebiliyorsunuz.

Altına yatırım yapmayı isteyenler bu anlamda Ziraat Bankasının Altına Dayalı Kira Sertifikası yazımızı okuyabilirler. Burada vereceğiniz altınlar karşılığı kira alabilmeniz de mümkün.

Fiziki Altına Oluşan Talep Sakıncalı Olabilir.

Altın birikimi olan kişilerin daha çok takip ettiği altın piyasası gelişen ülkelerde oluşan nedenlerle daha çek etkileniyor. Özellikle Çin ve Hindistan gibi ülkeler fiziki olarak talep etmesi halinde altına da güven artmaktadır. Bu güven artışı sonrasında altın alımı yaparak yatırım yapmak sakıncalı bir dönem olabilir. Altının fiyatı düşüş gösterdiği dönemde yatırım yapmak en mantıklısı. Burada piyasada oluşacak artış ve düşüşler ile ilgili iyi bir analiz size doğru yolu gösterebilir. TL’nin döviz kurlarına karşı kaybettiği değer aynı zamanda altının kazanmasına neden oluyor.

Bana sorarsanız altın gelişen bütün koşullarda alınabilir. 2018 Yılında Kriz Çıkar mı? Bence kriz de çıkmaz. Kriz çıkarsa zaten eldeki altını satmak mantıklı yol gibi görünüyor. Fakat her ne kadar yükselirse yükselsin altının alma zamanı olduğunu söyleyebiliriz.

Hangi Altına Yatırım Yapmalı

Bankalar nezdinde de alınıp satılabildiği için, güvenlik açısından da bakıldığında en uygun yatırım gram altın üzerinden yapılanı. Bu konuda herkesin bir fikri olsa da, yanlış bilgilere sahip olunduğu açık. Türkiye’de fiziki olarak satışa sunulan kulplu altınların basım tarihlerine kadar etki eden bir husus var. Eski tarihli ile yeni tarihli altın fiyatları arasında fark bulunuyor. Buna değer veren kişiler bulunuyor. Bu durumu kuyumcularda değerlendiriyor. Fakat yatırımcı altın alım ve satım arasındaki makas farkına dikkat etmeli. Yani alış ve satış arasındaki uçurum ile zarara uğrayacağından daha düşük farklı olan işlemlere yönelmeli.

Altın alımında yatırımcısına yansıyan maddi yükün diğer bir adı da işçilik. İşçilik ile artan fiyat satış sırasında işçilik ile düşer. Bu nedenle işçilik artışı sağlayan altının alımının yapılarak yatırım yapılması yanlış olur. Yatırım yaparken kazanç sağlayacağız derken hediyelik ziynet eşyası almanız altının fiyatının artmasına rağmen kayıp yaşayacağınız anlamına gelir. Bu nedenle işçilikten uzak bankalar üzerinden alınan gram altın mantıklı bir yatırım olabilir.

Kredi Kartıyla Alınan Altınla Yatırım Yapılır mı?

Günümüzün alışverişlerinin ödeme aracı kredi kartları. Fakat günü gelince bu kartın ödemesinin de yapılması gerekiyor. Fakat altın alımında tek çekim yapılmış olsa dahi komisyon türü masraf yükü bindiği için altın daha pahalıya alınmış oluyor. Fakat taksitli altın alımı sayesinde ödeyeceğiniz fark ta çok daha yüksek tutarlarda oluyor. Değer olarak yüksek tutarlara neden olan altının alımında nakiti bulunmayan kişilerin kredi kartıyla altın alması normal. Fakat yatırım amaçlı alınması çok ta mantıklı değil. Fakat çok uzun dönem vadelerde yatırım yapılması düşünülüyorsa buradaki dezavantaj avantaja dönebilir. Bu durumda kazanç sağlanabiliyor olsa da, birikim yapılacak tutar kadar gram altın alınması en doğru yoldur.

Vadeli Altın Sözleşmeleri Yapılabilir

Fiziki olarak elde edilemeyen altına yatırım yapmanın yolu da Borsa İstanbuldan geçiyor. Burada yapacağınız vadeli sözleşmeler eşliğinde riskten korunarak altına yatırım yapmanız da mümkün. Burada yapacağınız sözleşmenin anlamı; altının önümüzdeki bir tarihte, belirli bir rakam üzerinden takasının gerçekleştirilmesidir. Yazımız Yatırım Tavsiyesi Değildir. 

Yorum yapın

Krediler