Alacağım Kredi İçin Kredi tahsis Ücreti Ödemek Zorunda mıyım?

Kısaca açıklamak gerekirse 3 Ekim 2014 tarihinde çıkarılan yasa ile birlikte muhtemel alacağınız taşıt kredisi, konut kredisi ve ihtiyaç kredileri üzerinden bankanıza Kredi Tahsis Ücreti ödemekle yükümlüsünüz. Bu tarihten sonra çekmiş olduğunuz krediler için bu kesinti kalemi uygulanmaktadır ve muhtemel geri almak için başvuracağınız yasal yollarda bu başvurunuza ret vermek zorunda kalacaktır.

Neden Kredi Tahsis Ücreti Veriyorum?

Ekim 2014 öncesine kadar Bankaların vermiş olduğu hizmetler üzerinden çeşitli isimler altında masraf kesintisi yapması tüketicileri artık deyim yerindeyse çileden çıkarmıştı. Her banka farklı bir isim adı altında masraf keserken bazı bankalar birden fazla isim altında kesintiler uyguluyordu. Bu durumdan bütün tüketiciler şikayetçi konumundaydı. Alınan masraflar Kredi Dosya Masrafı, Kredi Açılış Ücreti, İstihbarat Ücreti, Kredi Kullandırım Ücreti, Kredi Komisyonu gibi isimler altında toplanıyordu. Bu kesintiler sonrası tüketiciler haklarını arama yoluna girmişti ki bu konuda yardımlarına Tüketici Hakem Heyetleri yetişti diyebiliriz.

Bankaların uygulamış olduğu kesinti masraflarının iadesini alabilmek için Tüketici Hakem Heyetlerinin kapılarını aşındıran tüketiciler hakkını aramaya başladı. Son on yıl boyunca bankalardan kullanmış oldukları kredilere istinaden kesilen masrafların iadesini talep edenler heyetlerden çıkan kararlar ile paralarını iade almayı başardı. Milyonlarca insan birden fazla kredi dosyasıyla hakem heyetlerini zorlayınca işler tıkandı ve neredeyse yürüyemez haline geldi.

Kredi Tahsis Ücretinin Kesinti Oranı Ne Kadar?

Tüketici Hakem Heyetlerinin bağlı olduğu Sanayi ve Ticaret Bakanlığı bu kesintiler ile hakem heyeti başvurularını rahatlatmak adına yeni düzenlemeye gitti. Bu düzenleme ile çıkarılan “Finansal Tüketicilerden Alınacak Ücretlere  İlişkin Usul ve Esaslar Hakkındaki Yönetmelik” bankaların kişilerden alabileceği masraflara açıklık getirdi. Bu yönetmeliğe göre bankalar artık vermiş oldukları kredilerin binde beşi oranındaki kesinti yani Kredi Tahsis Ücreti almanın yolunu yasal yollardan bulmuş oldu.

Kısaca hesap yapmak gerekirse alacağınız tutarlar karşısında ödeyeceğiniz tahsis ücretleri şu şekilde;

Çekilen Kredi Tutarı Ödenecek Kredi Tahsis Ücreti
100 Bin Lira 500 Lira
50 Bin Lira 250 Lira
25 Bin Lira 125 Lira
10 Bin Lira 50 Lira

Bunlarla birlikte Kredi Tahsis Ücreti yasallaşırken, çeşitli isimler altında yapılan kesintiler son bulurken bankalarda zarar etmekten kurtulmuş oldular diyebiliriz. Fakat bu yasanın en çok Tüketici Hakem Heyetleri’ndeki raportörlerin işine yaradığı bir gerçek. Çünkü yığınla yapılan başvurular neticesinde yoğunluktan şikayet eden çalışanlar başvuruların neredeyse bitme noktasına gelmesinden sonra rahatlamış durumda.

Fazla Kesinti Uygulanırsa Hakem Heyetine Başvurun

Gerçek kişiler olarak çeşitli nedenlerden dolayı bankalara karşı olan güveniniz zedelenmiş olabilir.  Bunun için bankaların sizden fazladan ücret kesintisi yaptığına dair bir düşünceye kapılmış olmanız gayet normaldir. Fakat artık eskisi gibi bir durum olmadığı gibi ciddi yaptırımlar karşısında kalan bankalar bu tür kesintilere yanaşmıyorlar. Yapılan şikayetler karşısında gerekli soruşturmayı yürüten Bankacılık Düzenleme Denetleme Kurumu gereken yaptırımları uyguluyor. Buna rağmen fazladan bir kesintiye uğramışsanız bu kesintinin tahsisi için ikametinizin bulunduğu Tüketici Hakem Heyetine başvurabilirsiniz. Eğer haklı durumdaysanız zaten buradan çıkan karar ile birlikte paranızı iade almanın adımını atmış olacaksınız.

Ekim 2014 Tarihi Öncesi Yapılan Kesintiler

Tüketicilerin bankalara ödediği hizmet bedellerinin miadı olarak tarihe geçen 3 Ekim 2014 tarihi keskin bir viraj olarak hatırlara kazındı. Bu tarihten sonrası için tüketiciler kesilen ücretleri geri alabilmek için başvursa dahi ret çıkıyor. Fakat bu tarihten önceki başvurularınızı dikkate alan Hakem Heyetleri çıkarılan bir karar eşliğinde hem şikayetçiye hem şikayet edilene bu kararı tebliğ ediyor. Bu karara itiraz süresi 15 gün iken, taraflar bir itirazda bulunmazsa karar kesinleşmiş sayılıyor. Bunlarla ilgili ayrıntılı makalemizi yazacağız.

Kredi Tahsis Ücreti ve geçmişi için merak ettiğiniz sorularınızı lütfen yorumlar bölümüne yazın.

Yorum yapın

Krediler