2022 Yılında Dolar Ne Olur?

Peş peşe gelen kötü enflasyon haberlerinin ardından Merkez Bankası enflasyonu tetikleyen ürünler hakkında açıklama yapsa da dolar kurundaki yükselişi durduramadı diyebiliriz. Geleceği şimdiden kestirmek, kur fiyatlarının hangi seviyelere kadar uzanacağını söylemek imkansız olsa da 2021 yılında dolar kuru hakkında fikirlerde yok değil.

UYARI: TL’nin bu sene ani yükseliş ve inişlerine aldanmamanızı ve uzun vadedeki tabloya göz atarak yatırımlarınızı yapmanızı öneririm.  Ayrıca enflasyon karşısında doların bir nebze yükselmesini doğal karşılamak ve panik yapmamak gerekir kanaatindeyiz. Merkez Bankasının akıllıca hamleleri ve kur korumalı mevduat faiz hesabı gibi yapıcı açılımlar sayesinde doların ateşi şimdilik bir hayli söndü. Bakalım ilerleyen günlerde bizi ne bekleyecek.

Merkez Bankası zaman zaman yaptığı tahminlere Eylül ay’ı itibari ile yenisini ekledi. Merkez Bankasının tahminine göre yıl sonu dolar kuru beklentisi 6,5938 seviyelerinde idi. Ancak maalesef tutmadı.

Döviz kurlarının dalgalanmasına etki eden onlarca neden bulunuyor. Ekonomi uzmanlarının dile getirdiği kaygılar ortak. Yurt dışında olduğu kadar yurt içinde gelişen olaylar ister istemez ekti edebiliyor.

Enflasyon Ateşi Kuru Artırıyor.

Yurt içinde enflasyon ateşinin nüksetmesi faizlerin artmasına neden olurken aynı zamanda dolar kurunun da yükselmesine sebep oluyor. Başlıca sebebin enflasyon olduğu söylenemez.

Son dönemde Arjantin ekonomisinin durumu gelişmekte olan ülkeler açısından endişe yarattı. Zira Arjantin de bozulan ekonomi diğer gelişmekte olan ülkelere de sıçrayabilir ve bu sıçramanın etkisi 2022 yılında doların seyri açısından ülkemizde de olumsuz yönde olabilir.

ABD’nin Ekonomik Durumu

Dolar’ın değer kazanmasında en önemli etkenlerden birisi memleketi olan ABD’deki ekonomik durumlar. ABD’de işsizlik oranları, gerçek kişilerin kazançları, tarım dışı istihdam doların geleceğini etkileyecek faktörler.

Dolar Kuru güncel olarak 12 seviyelerini geçmiş durumda. Amerikan Başkanı Trump’ın İran ile yaptıkları nükleer sözleşmesini geri çekmesi sonrası yüksek seviyelere tırmanmasının ardından Merkez Bankasının yaptığı müdahale ile inmiş durumda.  o seviyelerden bu seviyelere sıçramasının etkenleri arasında ABD-Suriye Gerilimi, ABD’nin Suriye tavrı, Türkiye’deki ekonomik gelişmeler, erken seçim kararlarının alınması olarak sıralayabiliriz. Zira bu olaylar küçümsenemeyecek kadar etkili ve büyük olaylar.

Dolar ile Borçlu Olanlar Dikkat

2019 yılına aylar olmasına rağmen doların hangi seviyelere kadar çıkacağı merak konusu. Dolar kuru ile iş yapan ihracat ve ithalatçıların ödeme yapma tutarları kur artışına paralel olarak TL açısından artış gösteriyor. Bu artış ile aradaki farkı kapatmak isteyecek olan şirketler faturanın bedelini yine tüketicilere kesecekler. Vatandaşlar aldıkları ürün için daha fazla ödemek zorunda kalırken enflasyonda da yüksek artışlar görülecektir.

Erken seçim kararı, arkasından yapılacak yerel seçimler, Ulusal ve uluslar arası piyasalardaki jeopolitik gelişmeler dolar kurunun 2022 yılındaki hareketlerinde belirleyici olacak. ABD’de Biden geleceği, her kesimin merak konuları arasında. Şimdiden ABD ekonomisine verdiği zararlar tartışılırken doların Amerika da değer kaybettiği bir gerçek. Fakat TL’nin dolar karşısındaki değer kaybı da her geçen gün biraz daha artıyor.

Merkez Bankasının Adımları Önemli

Doların yükselmesini engellemek adına hükümetle ve merkez bankasınca gerekli adımlar nihayetinde atılıyor. Atılan adımlar etkili olsa da USD/TL bazında rekor seviyeleri görmesine engel olamadı.

Uluslar arası kredi derecelendirme kurumları, beklenmedik kredi notu indirimleri, enflasyon miktarı, ulusal cari açık TL üzerindeki baskıyı artırıyor. Uluslar arası piyasalarda dolar kurunun 3,40 seviyelerinde olacağına dair beklentiler gelse de 2021 yılı ilk sonlarında 18’leri test etti. Tüm dünya ülkelerinde dolara karşı negatif bir tutum olduğu söylenebilir. Fakat bu eğilim merkez bankasının sıkı para politikasına rağmen kendisini gösterebilmiş değil.

Erken seçim sonuçları sonrasında Türkiye’de oluşacak siyasi iktidarın istikrarı ile ekonomi alanında atılacak adımlar sonrası 2021 yılında USD/TL bazında önemli dirençlere sahip olacak. Yoğun trafiğin etkilerinden nasıl bir ivme kazanacağını tahmin edemediğimiz Dolar kurunu hareketli günlerin beklediği çok net.

Yorum yapın

Krediler