2021 Yılında Cumhuriyet (Tam) Altının Fiyatı Ne Olacak?

Bilezik, küpe ve yüzük gibi ziynet eşyasının yanında çeyrek ve yarım olarak satılan altının bir de tam olarak satışı yapılıyor. 7,2 gram üzerinden ve 22 ayar ile satışı gerçekleştirilen altının aslında gerçek değeri 6,61 gramdır ve 24 ayar olarak kabul edilir. Altının ons üzerindeki fiyatı gibi gram üzerindeki fiyatları da dolar üzerinden hesaplanıyor ve merak edilen hususlardan birisi 2021 yılında Cumhuriyet altının fiyatı ne olacak sorusunda birleşiyor.

UYARI: Bu bir yatırım tavsiyesi olmadığı kadar objektif kıstaslara dayanılarak yapılmış detaylı ve teknik analiz değildir. Zaten Türkiye’de piyasalarda teknik analizler yapabilmek de konjunktür nedeniyle çok zor. Çünkü dinamiklerin etki gücü ve sayısı çok fazla. Bu durum Türkiye’de henüz taşların tam yerine oturmadığından da kaynaklanmaktadır.

Cumhuriyet Altının Fiyatı

Son dönemde altın fiyatları farklı boyutlara taşındı. Piyasada işlem gören görmeyen herkes hangi boyutlara kadar gideceğini merak ediyor. Son dönemdeki artışın sonrasında sürekli düşme eğilimine giren altının gram fiyatı güncele olarak 236 lira seviyelerinde. Döviz kurları ile birlikte sürekli kendisini düşme potasında bulan altın fiyatları zamanla kendisini olması gerektiği yerde bulacak ve paralel bağlantıda devam edecektir. Cumhuriyet altını olarak tabir edilen tam altının fiyatı alış 1560 lira iken satış ise 1580 lira seviyelerinde hareket ediyor.

Darphanede Cumhuriyet Altını Bastırabiliryorsunuz

Darphanede bastırılan tam altın kuyumcularda satışa sunulurken, 1 kg ve üzeri altına sahip gerçek ve tüzel kişiliklerde isterlerde darphane ve damga matbaasında mevcut altınlarını tam altına çevirebiliyorlar. Bunu kuyumculuk işi ile ilgilenenler dışında açıkcası çok kişi de bilmez. 1937 yılında basımına başlanılan Cumhuriyet Altını bir çok kesimin birikim ve yatırım yolları kaleminden sadece birini oluşturuyor. 1984 yılında serbest hale getirilmesi neticesinde kolaylaşan altın bastırma işlemi günümüzde oldukça basit bir şekilde yaptırılabiliyor.

Altın Fiyatları Ne Olur?

Türkiye ekonomisinde herkesin merak ettiği soru Altın Fiyatları Ne Olur? Bunu şimdiden tahmin edemezsiniz. Beklentiler ve oluşacak olaylar ile bir takım senaryolar yazılsa da, 2021 yılında cumhuriyet altının fiyatı ne olacak  sorumuzun cevabını veremeyiz. Düşebilir de, çıkabilir de. Bu işin uzmanları yıllardır bir takım analizlere bağlayarak altın ve döviz kurlarının hangi seviyelere geleceğini, hatta merkez bankası zaman zaman açıklamalarında sene sonunda hangi fiyatlarda olacağına dair tahmin raporları yayımlıyor. Bizlerde ister istemez bu raporları inceliyoruz ve takibini sağlıyoruz. Ons fiyatı dolar kurundan belirlenmesi nedeniyle altının fiyatı dolar kuru üzerindeki baskı ve diğer nedenlerden etkileniyor ve artışlar ile altın fiyatları da artışa gidiyor. Bu yüzden altının fiyatını belirleyen yegane unsur Dolar kuru yakından takip edilenler arasında. Çeyrek altın fiyatları 2019 yazımızı okuyarak altın fiyatları hakkında ayrıca bilgi edinebilirsiniz.

Altının Ons Fiyatı Önemli

2021 yılında Altının Ons fiyatı başlıklı yazımızda kurlar ile altın fiyatları arasındaki sıcak bağı açıklamıştık. Güncel olarak altının ons fiyatı 1194 – 1204 bandında bulunuyor. Açıklanan FED kararları neticesinde hangi seviyelere taşınacağına çıkacak kararlar neden olacak.

2021 yılında Cumhuriyet Altının fiyatı ne olacak sorumuza dönersek, önümüzdeki süreçte altının fiyatına etki edebilecek bir çok unsur bulunuyor. Başta Amerika ve Avrupa ülkelerinde meydana gelen politik, siyasi ve ekonomik olaylar ile birlikte, Suriye, İran ve Rusya tarafındaki çekişmeler ister istemez ekonomiye yön verecek başlıca unsurlar arasında bulunuyor.

Kısacası önümüzdeki dönemlerde tam altının yani Cumhuriyet Altının fiyatının ne olacağını şimdiden kestirmek imkansız gibi görünüyor. Fakat kısa bir zaman kala 1700 lira seviyelerinde bulunan altının fiyatının çok daha yukarılara çıkmayacağı yönünde.

Yorum yapın

Krediler