2021 Yılında Çeyrek Altın Ne Olur?

Türkiye ekonomisinde son zamanlarda yerinden oynayan taşlar bulunuyor olsa da, küçük sallantılar sonrası olması gereken yerde olacağına inanıyorum. Evet belki de son dönemde önemli bir artış yaşayanlardan birisi de Altın. Bizler için asırlardır çok değerli maden konumundaki altın fiyatları herkesin yakından merak ettiği hususlar arasında. Gram üzerinden satışa çıkarılan altının farklı fiziki boyutlarından birisi de çeyrek altın. Bu anlamda 2021 Yılında Çeyrek altın fiyatı ne olur diye merak edenlerden birisiyseniz açıkcası bunu net olarak kestirmek çok zor. LAKİN SALGIN NEDENİYLE ALTININ “GÜVENLİ LİMAN” İMAJI KAFALARDA UZUN SÜRE DAHA KORUNACAK GÖZÜKÜYOR.

ÖNEMLİ NOT: Uzun vadeli altın beklentileri analiz edebilmek için dünya çapında sükse yapmış yatırımlara, trendlere, modalara ve siyasi, askeri, teknolojik verilere göz atmalısınız. Yine aynı şekilde dünya çapında altın arama/çıkarma faaliyetleri ve bu faaliyetlere olan tepkiler de altın fiyatlarına etki etmektedir. Bİr diğer örnek ise global ekonomik buhranlardır. Eğer küresel veya yerel çapta bir buhran, resesyon bekleniyor ise de altının nispeten daha güvenli liman sayılmasından dolayı yükselmesi beklenebilir..

Gram altının satış fiyatı son güncellemeler neticesinde aşağı doğru ivme kazanmış durumda. 250 liralara kadar çıkan altının gram satış fiyatı şu an 236 lira seviyelerinde ve gün geçtikçe biraz daha düşüyor. Dolar kurunun düşüşü Altına da yansımış durumda. Bu nedenle düşen gram altın haliyle çeyrek altının fiyatının da düşmesine neden oluyor.

Çeyrek Altının Fiyatı Nasıl Hesaplanıyor?

1 Çeyrek altın gramaj olarak hesaplandığında 1,75 gram olarak karşımıza çıkıyor. Ayar olarak ta 22 ayardır. Fakat gerçekte has olarak 1 çeyrek altının içerisinde 1.6065 gram altın bulunur ve 24 ayardır. Bu nedenle hesaplamalar bu rakamlar üzerinden gerçekleştirilir. Yani 1.6065*24 Ayar Altın fiyatı.  Gram altının fiyatı 236 seviyelerinde iken çeyrek altının fiyatı ise 387 Lira seviyelerinde. Son dönemde artan fiyatlar neticesinde 1 gramlık kulplu altın satışları da kendisini gösterdi. Düğün ve merasim gibi törenlerimizde takı olarak kullandığımız çeyrek altın yerini gram altına bırakmak zorunda kalsa da, en çok satışı yapılan ürünler arasında.

Önümüzdeki Süreçte Çeyrek Altın Fiyatı Ne Olacak?

Altına yatırım yapanların gözü kulağı ister istemez altın fiyatlarında oluyor. Son birkaç haftadır açıklanan yeni ekonomi politikası sonrasında sürekli düşüş yaşayan döviz kuru ve altın fiyatları hangi seviyelere kadar çekileceği merak konusu. Fakat 2021 yılına sayılı günler kala arada çok büyük tutarlar olması beklenmiyor. Asırlardır en iyi yatırım aracı olarak yerini koruyan altın fiyatları dünya çapındaki ons fiyatları ile beraber nasıl bir sürece gireceğini hep beraber göreceğiz. Çünkü ons fiyatı Türkiye’deki altın fiyatlarına yakından etki edecek. Bu nedenle Altının Ons Fiyatı Ne Olacak başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.

Tam, Çeyrek ve Gram Altın mı, Yoksa Bankada Altın Hesabı Açtırmak mı?

Yatırım yapmak isteyen kişilerin merak ettiği hususlardan birisi de, altına yatırımın hangi yolla yapılacağı konusunda. Farklı fiziki koşullarda satışa çıkarılan altının birde banka hesaplarındaki boyutu bulunuyor. Bu nedenle tam, çeyrek ve gram altın mı alalım yoksa bankada bir hesap açarak hesaba mı yatıralım diye bir ikilem bulunuyor. Altının fiziki olarak satışlarında özellikle hediyelik altınlarda işçilik gibi masrafların eklenmesi ile yatırım yapmak zararlı oluyor. Fakat bankalarda açacağınız altın hesapları ile günün her saatinde alım ve satım işlemi yapabiliyorsunuz. Ayrıca altının fiyatının yükselmesi ile satış, düşmesi ile alış yaparak yatırımını artıran kişilerde bulunuyor. Güvenlik açısından da banka hesapları bir adım önde. Mevduat oluşturmasından dolayı da bankaların cazip beklentileri arasında bulunan altın hesapları her bankada açılabiliyor ve internet bankacılığı ile uygulamaları üzerinden işlem yapılmasına olanak veriyor.

Açılan altın mevduat hesapları içi hesap işletim ücreti vb şeklinde masraf ödemesi yapmak durumunda değilsiniz. İsterseniz vadeli altın hesabı ile kazancınıza kazanç katabilirsiniz. Avantajları ve dezavantajlarını bir arada düşünürseniz altın hesabı açmak, bankalara güvenmek en mantıklısı gibi görünüyor.

2021 yılında çeyrek altın fiyatı tam olarak ne olur bilinmez. Fakat Altına Yatırım Yapmalı mı başlıklı yazımızı okursanız küçük yatırımcılar için en uygun yatırım aracının ne olduğuna kendiniz karar verebilirsiniz.

Yorum yapın

Krediler