2020 Yılında Altın Ne Olur? Altına Yatırım Yapmalı mı?

Son günlerde meydana gelen olaylar beraberinde döviz ve altın kurlarında artışlar meydana getirdi. Güncel olarak sürekli bir dalgalanma yaşayan kur fiyatlarının nerelere kadar gideceği herkesin merak konusu oldu. Altın ve döviz ile değer kaybeden Türk Lirasının biraz zamana ihtiyacı olduğu çok açık. Ne olursa olsun bu dalgalanma duracak ve Türk Lirası yine sabit bir durum haline gelecektir. Ülke olarak ekonomimizi sarsacak provakatörlerden uzak durulmalı ve bu tür imalarda bulunanlara itibar etmemeliyiz. Türk Liramızın değerine etki edebilecek manipülasyonlara ve algı operasyonlarına aldırış etmemeliyiz ve paramızın arkasında durmalıyız.

Altına Yatırım Yapmalı mı?

Ekonomi piyasasındaki bu dalgalanma ile herkesin merak ettiği konuların başında gelen 2019 yılında altın ne olacak sorusu, her geçen gün yeni bir ivme kazanıyor. Zira bir gün sonrasını bilemezken önümüzdeki yıl içerisinde gelişecek olayları önceden tahmin etmek imkansız.

Büyük emekler karşılığı kazandığını yatırım yapmak isteyenlerin yüksek kazançlar sağlayabilmesi için yatırımı yaptığı alandaki sektörün geleceğini görüyor olması gerekir. Geleceği görmek ve tahmin etmek elbette imkansız. Burada yatırımlarınız karşılığı gelişebilecek hareketlerin analizi önem arz eder. Önümüzdeki 2020 yılında yatırımını altına bağlayacak olanlar hangi durumlara gelecek? Acaba olan paramızı altına yatırsak daha çok gelir elde edebilir miyiz gibi sorularımız her zaman oldu ve olacak.

İçinde bulunduğumuz 2019 yılının 3/3 lük kısmını geride bırakırken aynı zamanda önümüzde ekonomimiz ve ülkemiz açısından hareketli birkaç ay geçireceğiz. Ekonominin yapı taşlarına yön veren siyasiler, muhtemel oluşacak erken seçim sonuçları Türkiye Ekonomisini yakından ilgilendiriyor. Bütün bunların sonucu yaptığımız yatırımı yakından etki edecek.

Yüzyılın En İyi Yatırımı Altın

Daha birkaç yıl öncesine kadar yakınlarıma en küçük tutarlarda dahi olsa paralarını altına yatırmaları konusunda ısrarcı oldum. Alan oldu, almayan oldu. Fakat kişilerin kazandığını hep birlikte gördük.

1998 yılında gram altın 2,84 TL iken günümüzde 270 TL seviyelerinde olması altına yapılan yatırımı güvenli kılıyor. Bu nedenle insanlar altına yatırım yapmaktan vazgeçmiyor.

Yıllar Bazında Altının Gram Fiyatları

1998 ile 1999 yılı arasında gram altın neredeyse ikiye katladı. 2000 ile 2001 arasında ise iki katından fazla artış sağladı. Daha sonraki fiyat artışları ise Ocak ayları itibariyle şu şekilde gelişti.

  • 2002 18,30TL
  • 2003 18,80 TL
  • 2004 19,20 TL
  • 2005 22,50 TL
  • 2006 28,95 TL
  • 2007 31,00 TL
  • 2008 41,50 TL
  • 2009 54,00 TL
  • 2010 71,25 TL
  • 2011 100,75 TL
  • 2012 97,50 TL
  • 2013 94,98 TL
  • 2014 100,51 TL
  • 2015 88,93 TL
  • 2016 99,40 TL
  • 2017 130,71 TL
  • 2018 158,81 TL
  • 2019 270,00 TL

Kısa dönemli olarak birkaç gün veya birkaç ay için altına yatırım yapmak sizlere kazandırmayabilir. Fakat fiyat istatistiklerine baktığımız zaman sizlerde uzun dönemlerde kazançlı olacağınızı görebilirsiniz. Son on yılı baza almış olursak 2008 yılında aldığınız bir gram altın verdiğiniz tutar 41,50 TL. Günümüzde ise bu tutar 241 TL civarlarında ve size 200 TL kazandırmış oluyor. Aslında bu bizlerin kazancı değil diğer taraftan Türk Lirasının değer kaybı olarak bizlere yansıyor diyebiliriz.

Yatırım olması amacıyla ya da birikim nedeni ile almış olduğunuz altınlarının geçen süre zarfından değer kazanması sizinde kazançlı olmanız anlamına geliyor. Burada emenim hepimiz hem fikir olmuşuzdur. Fakat büyük maddi değerler taşıyan altınların mutlaka ekonomiye kazandırılması gerekiyor ki burada yatırımcı olarak sizler kazanıyorken ülkemizde kazansın. Bunun için ise elinizde bulunan altınları ekonomi piyasalarına sürmeli ki bizler daha çok kazanalım.

Fiziki Altını Nasıl Değerlendiririm?

Altının değerli ile tonlarca altının yastık altında bekletiliyor olması devletin dikkatini çektiği kadar finans kuruluşlarının da dikkatini üzerinde topladı. Bankalar birer birer altın hesapları açarak müşterilerinin altın mevduatlarını toplamaya çalıştı. Hâlâ da çalışıyorlar ki o kadar çalışma, reklam ve talepler yerine getirilmiş olmasına rağmen yine tonlarca altın yastık altında bekletiliyor konumda.

Toplanan altın mevduatları gram üzerinden hesaplara alınırken tüketicilerin talepleri bu gramlara faizler eklenmesi yönünde gelişti. Bankalarda bu talepleri yerine getirmekten kaçınmadı. Hepsi birer birer yaptığı kampanyalar ile altın mevduatından pay kapmaya çalıştı.

Ziraat Bankası Altına Dayalı Kira

Katılım bankalarının öncülük ettiği altın toplama işlemine Hazine Müsteşarlığı da devlet bankamız Ziraat Bankası aracılığıyla katıldı. Altına dayalı kira sertifikası adıyla toplanan taleplere ilgi yoğun oldu ki hazine dönem dönem talep toplamaya devam ediyor.

Ziraat Bankası şubelerince toplanan talepler banka şubeleri nezdinde gram altın olarak tutuluyor. Vatandaşların fiziki altınlarını grama çeviren banka alacağı altınların ayarlarını 22-24 olarak kabul ediyor. Yani ayarı düşük altınlar kabul edilmiyor. Ayrıca verilecek ziynet eşyalarında taşlar bulunması değerli olsalar dahi kabul edilmiyor.

Altını Kiralarsam Ne Kadar Kazanırım?

Ziraat Bankası Altına Dayalı Kira en az 6 ay vadelerde kabul ediliyor. Kiralama bedeli % 1,20 yıllık geliri ise % 2,40 olarak hesaplanıyor. Hesaplanan kira bedelleri tüketiciye TL bazında ödeniyor. Vermiş oldu altını almak isteyenler ise TL olarak isterse külçe altın olarak iade olabiliyor.

Uzun dönemlere vurduğunuz zaman elbette bütün yatırım araçları sizlere kazandırabilir. Fakat son on yıl içerisinde 4 kez düşme eğilimi gösteren altının bütün yatırım araçları arasında en güvenilir olduğu bütün ekonomi uzmanlarında belirtiliyor.

Vadeli Altın Hesabı Kazançlı Olabilir. 

Altın hesabı açarak mevcut altınınızı vadeli hesaba yatırma imkanınız da bulunuyor. Bunun için her bankanın vadeli altın hesabı faiz oranında değişiklikler yaşanıyor. Güncel olarak derlemeye çalıştığımız kazandıran altın vadeli faiz oranları ile ilgili bilgi almak için burayı ziyaret edebilirsiniz.

Yatırım Yapmada Karar Sizin

Siz okuyucularım elde ettiğiniz deneyimler ile farklı mecralara yatırımlar yapabilirsiniz. WebKredi ailesi olarak bizler sizlere yatırım tavsiyesinde bulunmuyoruz. Yazılarımız sadece kişisel görüşlerden derleniyor ki zarara uğramanızı istemeyiz.

Yorum yapın

Krediler