2020 Fakirlik Maaşı Ne Kadar?

Yılı Muhtaçlık Sınırı ne Kadar Oldu?

Muhtaçlık sınırı her yıl Ocak ayında değişiklik gösteriyor. Bu sınırın belirlenmesinde ise Asgari ücret etkili. Burada belirlenen asgari ücretin 1’3 oranı üzerinden hesaplanıyor. 2018 yılında asgari ücretin belirlenmesinin ardından halk dilinde fakirlik maaşı, muhtaçlık yardımı olarak ta bilinen muhtaçlık sınırı 483 lira olarak işlem görüyor.

Halk arasında fakirlik maaşı olarak nitelendirilen Sosyal Yardımlaşma Vakıflarınca yapılan muhtaçlık yardımı 2017 yılı asgari ücretinin belirlenmesinin ardından 468 lira olacak. 2016 Aralık’ta mevcut muhtaçlık sınırı 393 liraydı. Ocak ayından itibaren yapılacak fakirlik maaşı yani muhtaçlık yardım miktarı değişecektir.

Herkes Fakirlik Maaşı Alabilir mi? Başvuruyu nasıl yaparım?

Fakirlik maaşı almak isteyen kişilerin öncelikle bu yardımı alabilmek için gerekli şartları taşıyor olması gerekmektedir. Bu yardıma başvuru yapmak için 18 yaşını geçen her Türk Vatandaşı adresine bağlı bulunan Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfına (SYDV) nüfus cüzdanı ile müracaatta bulunması gerekir. Müracaat için dilekçe, başvuru formu gibi prosedürler istenilmez. Burada amaç zaten zor durumda olan kişilere yardım etmektir.

Müracaatı kabul eden görevli sistem üzerinden gerekli girişleri yaparak başvuru sahibinin imzasını alır ve dosyasını sosyal inceleme görevlisine gönderir. İncelemeci dosya üzerindeki kimlik bilgileri ile kişinin SGK kaydının olup olmadığını, ev hanesinden kimsenin kayıtlı gelirinin bulunup bulunmadığını ve gayrimenkul sahibi olup olmadıklarına bakar. Eğer mevcut kendisini geçindirebilecek maddi varlığı bulunmuyorsa evine giderek gerekli incelemeyi yaparak bir tutanak halinde elindeki dosyayı İlçe Mütevelli Heyetine sunar. İlçe Mütevelli Heyeti Kaymakam Başkanlığında, İdare Amirleri ve seçili Muhtarlar ve vatandaşlardan kurulur.

PTT Üzerinden Fakirlik Maaşı

Mütevelli heyeti gelen dosya ile kişinin muhtaçlığı bulunuyorsa, kriterlere uyuyorsa kişinin başvurusunu onaylar ve kişi üç ayda bir olmak üzere PTT üzerinden bu yardımı almaya hak kazanır. Fakirlik Maaşı alınırken evde yaşayanlardan bir kişinin SGK’lı bir işe girdiği tespit edilirse sistem üzerinden yapılan yardım kesilir.

Aynı şekilde bakım maaşı da veren SYDV, başvurular üzerinde yine aynı mantıkla hareket ederken bakıma muhtaç kişinin sağlık raporu istenilir. Sağlık Raporu tam teşekküllü bir hastaneden alınmalıdır. Bakım maaşı muhtaçlık yardımının iki katıdır. Yani 2017 yılında bu rakam 936,00 lira olacaktır.

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığına bağlı olarak çalışan SYDV, vatandaşlarının sosyal refahı ve yaşamını sürdürebilmesi adına yardım ağını büyütmüş, sosyal devlet ilkelerine bağlı olarak muhtaçların yanında olmayı ilke edinmiştir. Bu yüzden yardıma muhtaç, zor durumda olan, hatta yollarda parasız kalanlara bile vakıflar kanalıyla yardım yapılmaktadır.

Krediler